Förhandssmak på första kapitlet av “#nörd”

Nedan följer ett smakprov ur det första kapitlet i boken “#nörd”, som heter “Hur man inte snattar”. Vad har snatteri med nörderi att göra? Det kommer du förstå när du läser boken. Allt i boken är små byggstenar i att vara den nörd jag växte upp till.

Boken finns att förhandsboka i webshoppen.

– Vi kan börja med dig. Vad heter dina föräldrar?

Mannen, som vanligtvis jobbade i charken på Vivo, spände ögonen i mig där vi satt på kontoret i byns ena affär. Där satt jag tillsammans med mannen och två klasskompisar och kumpaner.

Jag tittade ut genom fönstret med vita galler mot parkeringen och började nynna på en melodi i huvudet för att lätta på pressen jag kände. Gallerna tyckte jag var en passande och beskrivande detalj, för jag hade åkt fast. I was busted. På riktigt.

– Leif och… Lena, svarade jag efter en stunds betänketid.

Leif heter förvisso min pappa, men Leif och Lena var ett gift par i TV-såpan “Tre Kronor” och inget annat, för min mamma heter Lotta.

– Är du trög, eller? Fattar du inte att de kommer ringa dem, så du kan lika gärna tala sanning på en gång. Vi har åkt dit. Det är kört, säger den ena i vår lilla liga och knuffar till mig med sin axel.

– Lotta. Hon heter Lotta, sa jag och sänkte huvudet.

Mannen vände sig sedan till mina två kumpaner och tog deras föräldrars namn och de svarade uppriktigt och korrekt. Han fick våra hemtelefonnummer också och lyfte luren. Paniken infann sig när jag såg fingrarna vandra över knapparna. 0… 4, 4. 3. 1. 1. 1… Tankarna forsade genom huvudet. Snälla, ring någon annan. Slå inte de där slutsiffrorna, tänkte jag. 6. 2. Fan också.

Jag kände hur ryggen frös till is. Trodde jag. Men det var en Piggelin-glass som låg och tryckte mot ryggen som jag inte hade hittat när jag tömte jackan och fick bytet beslagtaget. Jag kan ju inte plocka fram den nu, tänkte jag. Nej, det hade ju varit för himla dumt. Resten av dagen hade ju varit väldigt intelligent genomförd och bra i övrigt… Jag tänkte att jag förtjänade kylan mot ryggen. En samvetets isglass som smärtar.

– Hej, jag heter Ulf och ringer från Vivo. Jag sitter här med din son och två kumpaner till honom som stulit en hel del hockeybilder från oss. Kan du komma ner hit? Tack. Hej, säger mannen.

Hur det gick sedan? Ja, det får du se den 1 april 2019!