Sov gott, älskade Jerry!

”Yes I know, that the way we’re living is breaking your heart”, går första raden i monsterhiten “Did I tell you”. Och så är det. De förutsättningarna vi ska leva under från och med nu krossar mitt hjärta, Jerry Williams. För nu finns du inte mer. En tår rullar från min högra kind när jag skriver orden.

Det är en jobbig del i att växa upp. De som man sett upp till sedan ens barndom försvinner, en efter en. Min farfar, min farmor, flera goda vänner, Sven-Erik Magnusson, Rikard Wolff… Listan kan göras lång. Flera av de som gått bort försvann alldeles för tidigt, och det gjorde du med. Jag var inte alls beredd på det här, för du var långt ifrån färdig.

Men det var du i och för sig aldrig. 2013 inledde du en avskedsturné. 2015 spelade du in en ny skiva. 2017 spelade du på Malmöfestivalen. Du slutade aldrig. Ingenting kunde stoppa maskinen Jerry Williams. Inte ens du själv.

2003 såg jag dig live för första och sista gången, på Christinehof. Ett riktigt tungviktsmöte, en kväll med Sven-Ingvars, The Boppers, och du. Alla var helt otroliga, men inte ens The Boppers tillfälliga återförening med Peter Jezewski kunde överglänsa dig.

När jag fick beskedet att Rikard Wolff gått bort tänkte jag att ”nu kan det kommande året i alla fall inte bli lika tungt” sett till dödsfall av idoler. Så fel jag hade.

Jag fäller tårar för dig, Jerry och går in och sätter på en av mina favoritsinglar på vinyl, ”Who’s gonna follow you home”. Du sjunger, The Boppers körar, de bästa jag vet i samma paket. I kväll ser jag ”Rock-A-Doodle” med ungarna, där du gör rösten till Jerry Chanticleer med den där söderkis-stockholmskan som var ditt kännetecken.

”Jag är inte känd för mitt mellantugg precis”, sa du själv på Christinehof som en kommentar till att du som en ångvält rev av den ena klassikern efter den andra utan paus. Och så var det. Du lät musiken sköta snacket.

Du kom till världen som Erik Fernström, son i en arbetarfamilj i Solna. Du lämnar den som Jerry Williams, ett hushållsnamn, svensk superstjärna och legend. Cast in heaven and sent just for us.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *